Projektas „VALGYK PROTINGAI“.

Nuo šio rugsėjo mūsų gimnazijoje startavo projektas „Valgyk protingai“. Šią programą organizuoja  Všį „Humana People to People Baltic“, kurios tikslas – stiprinti Lietuvos vaikų ir jaunimo organizacijų sveikos mitybos kompetencijas, prisidėti prie vaikų mitybos kokybės pagerinimo, skatinti vaikų kulinarijos ir sveikos mitybos įgūdžių ugdymą.

Mūsų gimnazijoje šis projektas vyksta per integruotas technologijų ir žmogaus saugos pamokas kartu su Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa. Projekto  tikslai labai praktiški ir gražūs – supažindinti mokinius su sveikos mitybos pagrindais, išugdyti gebėjimus kritiškai įvertinti „greito“ maisto produktus ir energetinius gėrimus, ugdyti įpročius mažinti išmetamo maisto kiekį, taupyti lėšas ir prisidėti prie aplinkos tausojimo, išmokyti skaityti maisto produktų etiketes. Labai svarbu yra tai, kad šis projektas skatina mokyklas, dalyvaujančias jame, bendradarbiauti su žemės ūkio produkcijos augintojais ir perdirbėjais, siekiant naudoti vietinę ir sezoninę produkciją

Projektas jau įgavo pagreitį, jame labai akytyviai ir noriai dalyvauja I-III klasių mokiniai. Per pirmus du mėnesius jau įvyko keli užsiėmimai bei renginiai – socialinio projekto „Valgyk protingai“ pristatymas, praktinės pamokos „Sveiki ir greiti pusryčiai“, „Greiti ir sveiki užkandukai“, Tradicinės sriubos“, „Salotų įvairovė“, akcijos „Žalieji kokteiliai“ bei „Pyragas mano mokytojui“. Nemažai renginių dar bus ateityje, nes projektas vyks iki gruodžio 31d. Planuojame praktines pamokas apie mėsos ir žuvies patiekalų, desertų, šventinio stalo patiekalų gamybą, praktinius užsiėmimus „Stalo serviravimas ir etiketas“, „Šventinio stalo serviravimas“ pasikviečiant mokines iš Elektrėnų profesinio mokymo centro, kurios mokosi serviravimo paslapčių savo mokykloje.

Be to, šių užsiėmimų metu mokiniai ne tik gilina savo teorines žinias bei gamina įvairius patiekalus padedant technologijų mokytojoms ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistei, bet ir vaišina mokyklos bendruomenę sveiku, subalansuotu, šviežiu ir tinkamai apdorotu maistu.

Projekte aktyviai dalyvauja ir I klasių vaikinai. Kol mergaitės gamina įvairius patiekalus, jie kuria ir gamina stalo serviravimui skirtus rankdarbius – padėkliukus, žvakides, servetėlių laikiklius. Vėliau visus šiuos darbus jie pristatys lapkričio mėnesį vyksiančioje „Karjeros savaitėje“.

VSPS Kristina Čarienė
 technologijų mokytoja Vygintė Vaišvilienė