Kategorija: Sveika gyvensena

Nėra lengva pradėti keisti mitybos įpročius. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai dažnai sukelia papildomą stresą tiek vaikams, tiek suaugusiems. Teisingas kelias reikalauja tam tikrų žinių, pastangų ir noro. Jei pokyčiai vyks palaipsniui ir nuosekliai, rezultatas netrukus džiugins. Pereiti prie sveikos mitybos per vieną dieną tikrai nepavyks. Taip ir neturėtų būti. Kiekvienas iš mūsų turi atrasti savo sveiko gyvenimo receptą. Sveiko gyvenimo pagrindą vaikai gauna savo šeimose, tačiau didžiąją dalį dienos praleidžia mokyklose, kur tinkama vieta ugdytis sveikos gyvensenos įpročius.

Antrus metus iš eilės vasario mėnesį mūsų gimnazijoje organizuojama diena „SVEIKA MITYBA VEŽA“. Jos metu gimnazijos valgykloje gaminami ir degustuojami sveikatai palankūs patiekalai, vykdoma gimnazistų apklausa apie mitybą, labiausiai patikęs patiekalas yra įtraukiamas į gimnazijos valgyklos valgiaraštį.

Nuo mokslo metų pradžios daug dėmesio skiriama gimnazistų ugdymui sveikatai palankios mitybos ir sveikos gyvensenos klausimais. Vykdamos integruotos biologijos pamokos sveikos mitybos tema. Mokiniai gali bendrauti ir konsultuotis su dietistu. Šiais mokslo metais organizuojamas būrelis „Kulinarinių improvizacijų studija“, kurį veda mokytoja V. Vaišvilienė. Būrelyje mokiniai pasirenka jiems patinkantį patiekalą ir jį gamina, o būrelio vadovė su dietistu gamina analogišką patiekalą iš sveikatai palankių maisto produktų. Pagamintas maistas degustuojamas, apskaičiuojama patiekalų maistinė vertė ir paskelbiamas verdiktas. Rezultatai būna įspūdingi.

Mano, kaip visuomenės sveikatos priežiūros specialistės, tikslas - suteikti teorinių ir praktinių žinių apie sveikatai palankią mitybą, išmokyti rinktis maistą, kurį valgome kasdien. Pokyčiai valgykloje, mokinių lėkštėse vyksta: gimnazistai tampa išrankūs, suvokia subalansuotos mitybos naudą, argumentuotai išsako savo norus dėl patiekalų, kuriuos nori matyti valgiaraštyje. Tai džiugina!

Vasario 12 dieną gimnazijoje buvo vykdoma apklausa apie gimnazistų valgymo įpročius.

Kur dažniausiai pusryčiauji?

50% mokinių pusryčius valgo gimnazijos valgykloje,

30% namuose,

20% nepusryčiauja.

Kur dažniausiai pietauji?

60% pietauja gimnazijos valgykloje,

25% pertraukų metu maistą perka šalia gimnazijos esančiuose centruose „Norfa“ arba „Hesburger“,

10% atsineša iš namų ko nors užkasti,

5% nepietauja.

Kaip dažnai valgai gimnazijos valgykloje?

70% kasdien,

23% 2-3 kartus per savaitę,

7% 1 kartą per savaitę ar rečiau.

Ar Jums svarbu sveikai maitintis?

80% TAIP,

20% NE.

Vykdytos apklausos metu paaiškėjo, kad 100% apklausoje dalyvavusių gimnazistų nori, kad į valgiaraštį būtų įtraukti glotnučiai. Siūlome gimnazistams patikusį glotnutį pasigaminti patiems:


Glotnutis „Žalios energijos gurkšnis“


Špinatai – 1 didelė sauja

Bananas Kivis Linų sėmenys – 2 valg.š. smulkinti

Vanduo – 100 ml

Visus produktus dėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės.

Skanaus!


Trūksta energijos, nuolat vargina nuovargis? Šis glotnutis tai, ko reikia tavo organizmui - puikus kalcio, vitaminų, geležies ir antioksidantų šaltinis.

 

 

Kad sveika mityba taptų ne iššūkiu, o gyvenimo būdu, siūlau „Sveiko gyvenimo receptą“:


Septyni žingsniai sveiko gyvenimo link


  1. Išmokti valgyti sąmoningai;
  2. Išsimiegoti;
  3. Suplanuoti savo mitybos režimą;
  4. Tinkamai pasirinkti maisto produktus;
  5. Gerti daugiau vandens;
  6. Judėti;
  7. Skirti laiko sau

Visuomenės sveikatos specialistė Kristina Čarienė